COMFORT

CLIMATE SAFE HOUSE 2016

FINAL PROJECT FOR BACHELOR OF DESIGN

Map of Waitati - Watercolour on Cotton

Site Map

Scale Model of the Building

Living Area

Looking towards the bedrooms

Dining area

Section

Kitchen

North side of building

De-creation is as important as creation.

 
With sea-level rising globally, coastal populated sites are facing a challenge with future-proofing their dwellings.

The dwelling I have designed for the Blueskin Resilient Communities Trust is a universal modular systems approach to address the problem of sea-level rising on coastal populated sites.

 This dwelling is a sustainable & relocatable dwelling in Waitati, Dunedin.

My approach for this design takes cues from the Design for Disassembly approach.

This approach focuses on the life-cycle of the designed product and in particular focuses on the idea that one day the design will be disassembled and recycled,

This approach is beneficial for this situation, as transportability, expandability, & sustainability is a critical driver,

 All materials used are to be screwed as a fixing device, as this encourages and enables re-use.

Where screwing is not possible, the joining must be reversible.

This approach is a systems approach, which allows flexible personalisation of the space.

To be as user-friendly and adaptable as possible, I have designed a wall system made up of 900 x 1000mm plywood panels, is to unify and simplify the components needed for construction.

The grid also acts as a simple expansion device, as there are multiple points available for expansion, making an easily expandable & customisable dwelling.  

The user may pick and choose the panels for their preferred configuration which may include window apertures, door aperture or a combination as well as plywood wall panels

 

The materials used are all recyclable or reusable. Locally milled timber is a large portion of the materiality, as this encourages the support of locally sourced materials, as well as minimising the carbon footprint.

This use of timber is not only structural, but also a large design feature throughout. It can be customised by the user, who will have the option to choose whichever timber they prefer.

For this design example, the timber is American White Oak, for the durability and aesthetic values it holds.


The path of the sun was a critical factor in the form, with the living areas utilising all-day sun.

The private quarters are less sun orientated as these are areas used at night, and/or used less than the living spaces.

The south-west sides of the dwelling have minimal apertures therefore having as little impact on the thermal envelope as possible.
I achieved the interior layout of the building through function clustering, with the bathroom, kitchen wet-back fire, and all plumbing attached to the services wall.

This clustering cuts costs of materials for services, as well as creates a compact layout.



 

Floorplan

Cross Sections

North elevations

Cross Sections

Wall Configuration

South Elevations

Plywood Panel Details

Sunshade Elevations


BNZ APARTMENT DESIGN 2013

This project was to design apartments within an exisiting historical structure, the former BNZ building in the Exchange, Dunedin. My design consisted of three two-storey apartments. These spaces were divided up with the existing truss structure as a guide. The two apartments on the south side have areas joined with walkways over the trusses.

1st Floor Floorplan

2nd Floor Floorplan


BACKPACKER DESIGN 2014

This design focuses on shared kitchen and outdoor space in an existing backpackers. I played with the idea of leaving marks in a coherent way, as to pass through a city and leave a mark. To do this the addition of chalkboard walls is added, to allow temporary and visually attractive features to be used by travellers. 
The idea of 'Share Food, Share Stories" was to create a sense of shared experience, whereby people can gather in the space and share their travel and life experiences through the experience of cooking and dining together. This was driven by the idea of picnic. 

Elevations

Floorplan

Isometric